Αναγνώστες

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΔΕΣΗ ....ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ

      

          Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013 έχει ως κεντρικό μήνυμα "σύνθημα":                                                   ΣΥΝΔΕΣΗ... ΜΕ ΣΥΝΕΣΗΑυτή τη μέρα < ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΕΝ...τάξη >  επιλέξαμε το δημοτικό σχολείο Άνω Αλισού Αχαΐας και θα  υλοποιήσουμε τη δράση της ενημέρωσης για το ασφαλές Διαδίκτυο. Δράση την οποία ξεκινήσαμε  τον Οκτώβριο για φέτος. 
Μετά τη συνάντηση της ομάδας την Τετάρτη,  θα έχουμε να σας πούμε πιο πολλά για την όλη διοργάνωση , στην οποία θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.
Οι "ενήλικες ιθαγενείς" του Διαδικτύου έχουμε υποχρέωση να καθοδηγήσουμε τους "κατοίκους" μικρούς και εφήβους,  στα μονοπάτια του Διαδικτύου.
Γιατί πως να το κάνουμε ; Αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν .....και βρήκαν το Διαδίκτυο...ενώ εμάς μας βρήκε. 
Ξεκινάμε λοιπόν από άλλη αφετηρία και σε αυτό δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, 
αλλά να ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ,  μιας και οι παρακάτω αριθμοί μας επαναφέρουν στη τάξη!                              ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Μ.Ε.Υ. 2010 (Μονάδας Εφηβικής Υγείας)

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (INTERNET): ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΜΕ     ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ (1007 έφηβοι 15-16 ετών)

1. Υπάρχει τάση αύξησης των ποσοστών υπερβολικής χρήσης
2. Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής
3. Αντίθετα με τα αποτελέσματα του 2007, όπου τα αγόρια είχαν προβάδισμα όσον αφορά τις συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα υπάρχει εξίσωση των ποσοστών στα δύο φύλα.
4. Η πρώτη αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθούν τα online παιχνίδια. Στα αποτελέσματα του 2007, η πρώτη αιτία ήταν τα online παιχνίδια.
5. Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου (βαθμός <12) σε σύγκριση με τον πληθυσμό που ασχολείται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια.
6. Επίσης, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
7. Από το συνολικό πληθυσμό 72.6% «κατεβάζουν» τραγούδια χωρίς να θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι παράνομο (δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των εφήβων με «εθισμό» και των εφήβων με φυσιολογική χρήση).
8. Από το σύνολο των εφήβων 63,7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (100% των εφήβων με «εξάρτηση»).
9. Από το σύνολο των εφήβων 18,5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο (74% των εφήβων με «εξάρτηση»).
10. Σύμφωνα με την ψυχομετρία οι έφηβοι με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν τάσεις επιθετικότητας και παραβατικές συμπεριφορές, ενώ οι έφηβοι με την οριακή χρήση (στάδιο προ της «εξάρτησης», ωστόσο προβληματική χρήση) παρουσιάζουν τάσεις καταθλιπτικού συναισθήματος και άγχους.
11. Γενικά οι έφηβοι με προβληματική χρήση φαίνεται να αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» με το διαδίκτυο καταργώντας όρια και παρουσιάζοντας συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
      Στο "ταξίδι" μας στο Διαδίκτυο , καπεταναίοι είμαστε εμείς! 

Ας αποφύγουμε τις    

          Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες!
                                                                     
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου