Αναγνώστες

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Δράσεις ενημέρωσης σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Πάτρας για τα δικαιώματα των παιδιών στο Διαδίκτυο

Η εθελοντική μας ομάδα "Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝτάξη" πραγματοποίσε σήμερα τις πρώτες από μια σειρά ενημερώσεων σε σχολεία της Πάτρας , ξεκινώντας από 21ο Δημοτικό σχολείο και τα Εκπαιδευτήρια "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ". Οι ενημερώσεις αυτές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε με τη συμμετοχική τους διαδικασία, οι μαθητές να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες, να διαμορφώσουν ήθος και προσωπικότητα , να καλλιεργηθεί ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας αλλά κυρίως να μπορέσουν να κατανοήσουν τις έννοιες : Ανάγκη – Δικαίωμα –Υποχρέωση, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες . Η πρόσβαση και η χρήση του διαδικτύου συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα του παιδιού στην πληροφόρηση που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού .


Όταν η χρήση του διαδικτύου γίνεται με σωστό τρόπο τότε συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού. Ο ρόλος του γονέα, του κηδεμόνα, του εκπαιδευτικού και όλων όσοι σχετίζονται με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός στο να καθοδηγούν σωστά το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια.Τα σχολεία θα πρέπει να είναι υπερασπιστές των μαθητών τόσο μέσα στην τάξη αλλά και στην πράξη ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών στον πραγματικό αλλά και στον εικονονικό κόσμο. Σε ότι αφορά το Διαδίκτυο,δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις μας σε αυτό , παρόλα αυτά όμως ένας βασικός κανόνας είναι να αναρωτιόμαστε τι θα κάναμε σε μια αντίστοιχη κατάσταση στην πραγματική ζωή.Σε γενικές γραμμές, οι κανόνες είναι οι ίδιοι εντός και εκτός Διαδικτύου, μπορεί όμως να βρεθούμε όλοι μας αλλά και οι μικροί μαθητές , σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει σαφές σημείο αναφοράς με τον «πραγματικό κόσμο», γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους στο Διαδίκτυο ή τουλάχιστον να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν αναζητώντας λύση.Αυτό προσπαθήσαμε σήμερα με τη δράση μας : "Έχω , έχεις , έχει...ΟΛΟΙ έχουμε δικαιώματα και στο Διαδίκτυο", με τους μικρούς μαθητές και ελπίζουμε να αξιοποιήσουν όλα όσα συζητήσαμε μαζί τους.
Με τις διαδικτυακές ιστορίες που έχουμε εντάξη στο φετινό σχεδιασμό μας παίρνοντας το έναυσμα από τις γνωστές σε πολλούς "μπλε" ιστορίες , είναι αυτές που καλλιεργούν την αντίληψη των μαθητών και τους βάζουν σε διαδικασία σκέψης .... Να σημειώσουμε ότι οι φετινές μας δράσεις γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (τμήμα Αγωγής Υγείας ), το Γραφείο Υποστήριξης Πολίτη του ΓΝΠ και τη στήριξη της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου