Αναγνώστες

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "Πρώτη μέρα στο σχολείο"

      ΒΗΜΑΤΙ....ζωντας   με  τους  μικρούς  μας              φίλους στα   μονοπάτια  του   Διαδικτύου


Ξεκινήσαμε την προηγουμένη εβδομάδα τις ενημερώσεις στα σχολεία της Πάτρας συνεχίζοντας την περυσινή μας δράση για την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ,  με ασφάλεια όμως.....Δεν δαιμονοποιούμε το μέσο ,το απομυθοποιούμαι όμως στα παιδικά μάτια, γιατί ότι ΛΑΜΠΕΙ δεν είναι πάντοτε χρυσός και θέλουμε ο  κακός λύκος που ενδεχομένως κρύβεται εκεί μέσα να γίνει εύκολα αντιληπτός απ τους μικρούς μας φίλους ακόμα και αν προσποιείται τη "γιαγιά".
Οι αυριανοί πολίτες που σήμερα είναι μικροί,  έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση έτσι ώστε τα πρώτα τους βήματα στα μονοπάτια του Διαδικτύου να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Τα πρώτα βήματά τους πρέπει να τα κάνουν με καθοδήγηση των ενηλίκων, είτε αυτοί οι ενήλικοι είναι οι γονείς τους , είτε είναι οι δάσκαλοί τους .
Οι γονείς ,όπως δεν θα άφηναν το παιδί τους να παει μόνο του και να παίξει σε μια παιδική χαρά για μια ώρα, έτσι δεν πρέπει να το αφήσουν μόνο του να πλοηγείται στο διαδικτυακό κόσμο που ελοχεύει τους ίδιους κινδύνους με τον πραγματικό κόσμο.
Οι δάσκαλοι ,όπως δεν θα άφηναν τους μικρούς μαθητές τους να ξεναγηθούν μόνοι τους σε έναν αρχαιολογικό χώρο και τους συνοδεύουν οι ίδιοι με υπευθυνότητα έτσι και στο Διαδίκτυο με συναίσθηση της ευθύνης τους θα πρέπει να καθοδηγούν τους μαθητές τους στα πρώτα τους βήματα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γκουρού του Διαδικτύου για να οδηγήσει σωστά τους μικρούς μας φίλους σε αυτό το ταξίδι. Αρκούν αρχικά απλοί κανόνες οριοθέτησης .
Όπως δεν αφήνετε το μικρό παιδί σας να παίζει συνεχώς ποδόσφαιρο για τρεις και πλέον ώρες ή όπως ανησυχείτε εάν μένει για πολλές ώρες μέσα στο δωμάτιό του ή ακόμα - ακόμα θέλετε να γνωρίζετε τους φίλους του , έτσι και εδώ ας ξεκινήσετε από τα απλά αλλά τόσο βασικά βήματα και ας συμφωνήσετε με το παιδί σας με ένα "συμβόλαιο " απ τη μεριά σας και ένα απ τη μεριά του.....
Εμείς ερχόμαστε επικουρικά να συνοδηπορέψουμε μαζί με τους μικρούς μαθητές ,να τους ενημερώσουμε ώστε να πλοηγούνται όσο το δυνατόν με ασφάλεια .
 Στην αρχή του φετινού ταξιδιού μαζί τους θέλω να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί κοιτάζοντας πριν λίγο τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές στο πρώτο σχολείο αλλά και από την επικοινωνία που είχαμε μαζί τους,  διαπίστωσα ότι η περυσινή μας ενημέρωση ήταν θετικότατη!
  Όλοι οι μαθητές δήλωσαν ότι έμαθαν καινούρια πράγματα και όλοι επίσης μας απάντησαν ότι μετά την ενημέρωση άλλαξαν τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά.
 Πως να μην είμαι χαρούμενη όταν αυτό που σπείραμε φύτρωσε ......!
Θα σας πούμε και άλλα νέα τις επόμενες μέρες που τα δεδομένα μας θα είναι περισσότερα.
Μέχρι τότε καλά διαδικτυακά ταξίδια ....με ασφάλεια όμως!         Κοντονή Κανέλλα


                                                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου