Αναγνώστες

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ










ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ



Προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου

Πολλοί είναι οι γονείς που ρωτούν ποια ηλικία είναι κατάλληλη να ασχοληθεί το παιδί με τους υπολογιστές .
Πόσο ασφαλές είναι το internet για τα παιδιά .
Φοβάμαι μήπως σερφάρει σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Λογικές οι απορίες  των γονιών και σε συνδυασμό μερικές φορές με την πλήρη άγνοια από αυτούς των βασικών λειτουργιών των υπολογιστών , αναβάλουν την πρόσβαση των παιδιών τους στους υπολογιστές και στο internet.
Το θέμα είναι όμως ότι τα παιδιά μας πλέον μεγαλώνουν με τους υπολογιστές αφού αυτό που δεν θα βρουν στο σπίτι , θα το βρουν στο σπίτι ενός φίλου ή στο σχολείο ή σε ένα internet cafe ή ακόμα και από το κινητό τους .
Οπότε η προστασία των ανήλικων χρηστών δεν επιτυγχάνεται με τον αποκλεισμό αλλά με την ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση από τον κηδεμόνα έστω και αν έχει άγνοια των βασικών κανόνων λειτουργίας των υπολογιστών .
Παρακάτω θα αναπτύξουμε μερικούς βασικούς κανόνες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προφύλαξη των παιδιών από τους κινδύνους που διατρέχουν στο διαδίκτυο.



Τι του χρειάζεται του παιδιού το internet;

To internet ως γνωστό αποτελεί τη λεωφόρο της πληροφορίας .Δεν υπάρχει τίποτα που θα ψάξεις και δεν θα το βρεις .
Για τα παιδιά το internet αποτελεί πλέον πολύ σημαντικό εργαλείο για επικοινωνία ,πληροφόρηση ,διασκέδαση, και αγορές .
Συμμετέχει στην ένταξη των παιδιών στη σημερινή κοινωνία αφού είναι ιδιαίτερο βοήθημα στην αναζήτηση υλικού για τις σχολικές τους εργασίες .Με αυτό έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ,σε μουσική, σε ταινίες, ακόμα και σε παιχνίδια .
Θα επικοινωνήσουν με τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους με  e-mail ή με chat rooms (δωμάτια συζητήσεων σε πραγματικό χρόνο on line).
Επίσης είναι δυνατή η ανταλλαγή αρχείων ,ταινιών, ή μουσικής ,η είσοδος σε ομάδες συζητήσεων (forum)και η διασκέδαση με τα αλληλεπιδραστικά  on line παιχνίδια
Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τρόπο για παιδιά που το αντιλαμβάνονται ως διασκέδαση και επέκταση των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων .
Τα online αλληλεπιδραστικά παιδικά παιχνίδια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς λόγους που χρησιμοποιούν τα παιδιά το internet. Μπορούν είτε να <<κατεβάσουν>> ένα παιχνίδι από μία ιστοσελίδα για να παίξουν είτε να επισκεφθούν μια ιστοσελίδα και να παίξουν με άλλους που είναι online – είτε φίλους είτε άγνωστους που είναι συνδεδεμένοι στο internet στην ίδια χρονική στιγμή.
Τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν βιβλία, παιχνίδια, cds, βίντεο κτλ., παρόλο που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η ύπαρξη πιστωτικής κάρτας για την χρέωση αγορών.



Επιπλέον κίνδυνοι που μπορούν να εκτεθούν τα παιδιά στο Internet.

Ο υπολογιστής είναι εγκατεστημένος στο παιδικό δωμάτιο. Βέβαια ο κηδεμόνας έχει προβλέψει να μην έχει κάνει σύνδεση με παροχέα υπηρεσιών Internet. Το παιδί όμως καθοδηγούμενο από φίλους του δημιούργησε μια δωρεάν σύνδεση με χρονοχρέωση έκανε την απαιτούμενη σύνδεση του τηλεφώνου με το PC  και ενώ η οικογένεια κοιμόταν, το παιδί σέρφαρε ανενόχλητο σε όποιο Site ήθελε, και συνομιλούσε μέχρι τις πρωινές ώρες στα Chat rooms. Όταν είδε ο κηδεμόνας το λογαριασμό του τηλεφώνου όμως ήταν αργά.
Με το χαρακτηριστικό αυτό παράδειγμα που είναι πραγματικότητα θέλουμε να αφυπνίσουμε τους γονείς και όχι να τους φοβίσουμε.
Ο υπολογιστής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαθίσταται από τους γονείς στο παιδικό δωμάτιο του παιδιού. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο (σαλόνι), με την πρόσβαση στο Internet ελεγχόμενη με κωδικό εισόδου από τον γονέα.
Η χρήση των καρτών, προπληρωμένου χρόνου Netkey θα σας βοηθήσει αρκετά όσον αφορά τον έλεγχο του χρόνου που σπαταλούν τα παιδιά σας online.
Πλησιάστε το παιδί και ζητήστε του να σας δείξει τις καλύτερες ιστοσελίδες του και καθοδηγήστε το σε μερικές δικές σας ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες. Το Internet μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα.
Το πλέον σημαντικό είναι να ενημερώνετε τα παιδιά σας για τη χρήση του Internet, να κατανοούν ότι έχετε εμπειρία να τα κατευθύνετε σωστά και να τους παρέχετε πολύτιμες συμβουλές προστασίας ώστε αν τους παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα να μην διστάσουν να σας ρωτήσουν. Για την πλειοψηφία των παιδιών, η χρήση του Internet θεωρείται απόλυτα ασφαλής και διασκεδαστική.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το Internet δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια σε κανένα χρήστη.
Όταν είναι online, τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε ιούς ( κακόβουλα προγράμματα που προκαλούν βλάβες σε υπολογιστικά συστήματα) και hackers (άνθρωποι που προσπαθούν να εισβάλουν σε υπολογιστικά συστήματα).
Εκτός από τους γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλους τους χρήστες αναφορικά με την ασφαλή περιήγηση στο Internet, καλό θα ήταν οι γονείς να είναι ενημερωμένοι ότι το παιδί διατρέχει μεγαλύτερους κινδύνους να εκτεθεί σε ιντερνετικό ακατάλληλο περιεχόμενο.
Οι τόποι με τέτοιο περιεχόμενο δεν είναι μόνο αυτοί με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο αλλά και με θρησκευτική ,πολιτική ή μιλιταριστική προπαγάνδα τόποι οι οποίοι ενισχύουν το τζόγο ,τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ,τον αλκοολισμό ή έχουν ρατσιστικό ή ακόμα και εθνικιστικό περιεχόμενο.
Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από την έκθεση σε τέτοιο περιεχόμενο υπάρχουν ειδικά προγράμματα - φίλτρα που βοηθάνε στη διαχείριση της online πρόσβασης και εμποδίζει το ανάρμοστο περιεχόμενο.
Στο τέλος σας  δίνουμε μερικές διευθύνσεις που μπορείτε εάν μπείτε σε αυτές να μάθετε περισσότερα .Ένα άλλο μέσο προστασίας είναι η ενεργοποίηση του σύμβουλου περιεχόμενου του internet explorer, που βοηθά καλύτερα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας .
Θα σας περιγράψουμε πιο κάτω αναλυτικά τη λειτουργία του για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των του.
Στο internet κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είσαι ,εννοώντας ότι στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί εύκολα ο καθένας να υποδυθεί οποιονδήποτε άλλο.
Συχνά στα λεγόμενα δωμάτια συζητήσεων (chat rooms), οι συμμετέχοντες κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα, το φύλλο ή την ηλικία τους άλλοτε για αθώους σκοπούς όπως για να κάνουν ένα αστείο και άλλοτε επειδή επιδιώκουν κάτι δόλιο.
Τα παιδιά από την πλευρά τους είτε από παιδική αφέλεια είτε γιατί ο συνομιλητής τους μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων κατάφερε να τους κερδίσει την εμπιστοσύνη τους , παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς ενδοιασμούς.
Συζητήστε με το παιδί σας και εξηγήστε του αν κάποιος άγνωστος στο δρόμο το πλησίαζε και το ρωτούσε για το όνομά του ή την διεύθυνση κατοικίας του θα ανταποκρινόταν ;
Φυσικά το παιδί θα απαντήσει αρνητικά .Το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να κάνει και στο internet.
Για να επικοινωνήσει το παιδί στα διάφορα δωμάτια συζητήσεων σε πραγματικό χρόνο (chat rooms)χρειάζονται οι ανάλογες εφαρμογές επικοινωνίας .
Οι εφαρμογές επικοινωνίας πραγματικού χρόνου , όπως το yahoo messenger, το I.C.Q , είναι αρκετά διασκεδαστικές ακόμα και χρήσιμες για τους χρήστες του ίντερνετ.






Συμβουλές προστασίας στα chat rooms

Σας αναφέρουμε μερικές συμβουλές για την μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την διάρκεια της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο :
Χρησιμοποιείτε πάντα το μικρό σας όνομα  ή κάποιο ψευδώνυμο.
Μην χρησιμοποιείτε το usernmame σας ή την ηλεκτρονική σας διεύθυνση αν δεν θέλετε να πέσετε θύματα ενοχλητικών ή διαφημιστικών μηνυμάτων (spaming).
Μην εισάγετε το τηλέφωνο σας εκτός και αν επιθυμείτε όποιος σας προσθέτει στην λίστα επικοινωνίας του να έχει και αυτή την πληροφορία .
Τέλος ρυθμίστε την εφαρμογή έτσι ώστε να δέχεται μηνύματα μόνο από τις επιτρεπόμενες επαφές (friend list) , προκειμένου να αποφύγετε το ενδεχόμενο της επικοινωνίας άγνωστων με τα παιδιά σας .
Δείξτε στα παιδιά σας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν το ενοχλητικό υλικό.
Δεν θα πρέπει να απαντούν αν κάποιος τους πει κάτι ανάρμοστο και θα πρέπει να αποχωρούν από όποιες ιστοσελίδες τους ανησυχούν ή τους κάνουν να μην νιώθουν άνετα και να μην διστάσουν ούτε στιγμή να ζητήσουν τη βοήθειά σας .
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι για την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο ισχύουν όλοι οι βασικοί κανόνες που έχουμε αναλυτικά περιγράψει σε άλλες θεματικές ενότητες .



Σημάδια κινδύνου για το παιδί

Υπάρχουν διάφορα σημεία που μπορούν να επισημάνουν ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει το παιδί  σας σε σχέση με την δραστηριότητά του στο διαδίκτυο ή την χρήση δωματίων συνομιλίας (chat rooms).

Μπαίνετε ξαφνικά στο δωμάτιο και το παιδί ελαχιστοποιεί την οθόνη του προγράμματος που παρακολουθεί ή κλείνει τελείως την οθόνη του υπολογιστή θέλοντας να κρύψει κάτι που βλέπει και δεν θέλει να το δουν οι άλλοι , επίσης προσπαθεί να κρύψει κάποιο cd ή dvd.

Μπορείτε ήρεμα να του ζητήσετε να σας δείξει τι παρακολουθούσε.
Εαν το παιδί σας δέχεται ξαφνικά περίεργα τηλεφωνήματα από τους παράξενους ενηλίκους )ή ακόμα και άλλα παιδιά ) θα πρέπει να καταλάβετε ότι μπορεί να έχει ένα πρόβλημα .Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα μηχανισμό αναγνώρισης κλήσεων για να βρείτε την προέλευση της κλήσης και να ζητήσετε τι ακριβώς επιθυμούν από το παιδί σας .
  
Αργά τη νύχτα το παιδί δακτυλογραφεί μπροστά στον υπολογιστή .Μπορεί το παιδί να έχει συνδεθεί στο διαδίκτυο και να συνομιλεί σε κάποιο δωμάτιο απευθείας συζητήσεων (chat rooms) .
Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει σε χρόνους και τόπους που εποπτεύονται από τους γονείς .

Ξαφνικά το παιδί έχει στην κατοχή του πολλά χρήματα, καινούργια ρούχα η δώρα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε τη προέλευση τους .
Οι παιδόφιλοι ξοδεύουν συχνά πολλά χρήματα καλλιεργώντας μια σχέση με ένα παιδί.

Απομάκρυνση από την οικογένεια ή τους φίλους του.
Οι παιδόφιλοι δουλεύουν πολύ σκληρά για να απομακρύνουν τα παιδιά από τα άτομα της οικογένειας η γενικότερα τα άτομα που τα υποστηρίζουν και τα φροντίζουν δημιουργώντας ένα χάσμα .
Όσο μεγαλύτερο το χάσμα μεταξύ του παιδιού και της οικογένειας του τόσο ευκολότερη είναι για ένα αρπακτικό σαν και αυτούς  να δημιουργήσουν μια σχέση.

Αλλαγές στη συμπεριφορά : Μυστικοπάθεια , ασυμβίβαστη σεξουαλική γνώση, αναφορά ενηλίκων που δεν ξέρετε και προβλήματα ύπνου.
Παραμελεί τις σχολικές του ασχολίες , αποφεύγοντας τις κανονικές κοινωνικές δραστηρίοτητες ή απομάκρυνση από την οικογένεια .
Ασυνήθιστος εκνευρισμός σε μια διακοπή του internet .
Δεν είναι λογικό να εκνευρίζεται και να φωνάζει όταν η σύνδεση στο διαδίκτυο διακόπηκε για δυο ώρες .

Το ιστορικό (history) browser του ειδικού προγράμματος που σερφάρει το παιδί στο διαδίκτυο είναι κενό .Μπορεί να περιπλανήθηκε σε ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου και για να εξαφανίσει τα ίχνη του διέγραψε το ιστορικό του browser.

Εύρεση κάποιας πορνογραφικής διεύθυνσης ιστοσελίδας αποθηκευμένη στον υπολογιστή ή κρυπτογραφημένων (κωδικοποιημένων )αρχείων.

Στις αποδείξεις των τραπεζών των πιστωτικών σας καρτών προσδιορίζονται δαπάνες που προέρχονται από τη χρήση του διαδικτύου .
Μπορεί το παιδί να μην αγόρασε κάτι on line αλλά να χρησιμοποίησε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας για να περιπλανηθεί σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο.


Υπόσχεση του γονιού προς το παιδί


Καταλαβαίνω ότι είναι ευθύνη μου να προστατεύσω την οικογένειά μου και να τους βοηθήσω να αποκομίσουν μόνο ό, τι καλύτερο από το διαδίκτυο.
Με αυτό το πνεύμα συμφωνώ με τα εξής :

Θα ακούω πάντα ήρεμα: Εάν το παιδί μου απευθυνθεί σε μένα με ένα πρόβλημα σχετικό με εμπειρία του από την επικοινωνία του στο διαδίκτυο υπόσχομαι να μην θυμώσω αλλά να κάνω το καλύτερο που μπορώ για να βοηθήσω το παιδί μου να επιλύσει αυτή την κατάσταση .

Θα είμαι το καλό παράδειγμα : Δεν θα περνάω πάρα πολύ χρόνο on lineούτε θα ενθαρρυνθώ την παράνομη ή ανήθικη συμπεριφορά εκεί αλλά θα δώσω το καλό παράδειγμα στο παιδί μου.

Θα είμαι λογικός, θα θέσω τους λογικούς κανόνες για τη χρήση του διαδικτύου. Αυτοί οι κανόνες θα βασιστούν στις συμβουλές από τις αρμόδιες αρχές και τους εμπειρογνώμονες (και όχι στις ιστορίες φρίκης που έμαθα από ανεύθυνες πηγές)
Θα καθιερώσω τις λογικές συνέπειες για τα σφάλματα εκ μέρους του παιδιού μου.

Θα σεβαστώ την αξιοπρέπεια των παιδιών μου: Θα σεβαστώ τις φιλίες που μπορεί να κάνει στο διαδίκτυο όπως όλους τους φίλους του.

Δεν θα είμαι ένας αδιάκριτος και περίεργος: Υπόσχομαι να μην ξεπεράσω τα όρια  προκειμένου να εξασφαλίσω ασφάλεια στο Internet για το παιδί μου.
 Δε θα διαβάσω τα ημερολόγια ή τα μηνύματα, ούτε θα εξετάσω τα e-mail από τους άλλους συγγενείς ή άλλους έμπιστους φίλους του παιδιού που δεν έχει γνωρίσει στο Internet.

Κανένα δραστικό μέτρο: Καταλαβαίνω ότι το Διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα μπορούσε να είναι ουσιαστικό στην επιτυχία του στο σχολείο ή την κοινωνικότητά του, και υπόσχομαι να μην το απαγορεύσω εξ ολοκλήρου.

Θα συμμετέχω: Θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο παιδί μου και θα είμαι δίπλα του και κοντά του στις διαδικτυακές περιπλανήσεις του και τις σχέσεις του όπως ακριβώς με τους φίλους του εκτός διαδικτύου.



Υπόσχεση του παιδιού προς τον γονέα

Ποτέ δεν θα δώσω προσωπικές πληροφορίες για εμένα ή για την οικογένεια μου, στο διαδίκτυο χωρίς άδεια των γονέων μου όπως:
διευθύνσεις κατοικίας
αριθμούς τηλεφώνου
διεύθυνση/ τηλέφωνο εργασίας γονέων
όνομα ή θέση του σχολείου
διάφορα μέρη που συχνάζω (καφετέρια κ..λ.π)
κωδικούς πρόσβασης λογαριασμών Internet (ακόμη και στους καλύτερους φίλους)

Δε θα χρησιμοποιήσω το πραγματικό μου όνομα στα δωμάτια συνομιλίας – αλλά θα κάνω χρήση ψευδώνυμου (nick name)

Θα ενημερώσω τους γονείς μου για κάθε τι που μου προξένησε εντύπωση στο διαδίκτυο και μου προκάλεσε ανησυχία.

Ποτέ δε θα στείλω φωτογραφία μου ή φωτογραφία της οικογένειας μου χωρίς να το έχουν ελέγξει οι γονείς μου.

Ποτέ δε θα συμφωνήσω να συναντηθώ με κάποιον που γνώρισα στο Internet χωρίς την συγκατάθεση από τους γονείς μου. Αν οι γονείς μου συμφωνήσουν τότε το μέρος συνάντησης θα είναι κάποιο δημόσιο μέρος και πάντα με συνοδεία ενός από τους γονιούς μου.

Δεν θα απαντήσω ποτέ σε ανήθικα και αγενή μηνύματα. Δεν είναι φταίξιμο δικό μου που έλαβα ένα τέτοιο μήνυμα. Αν λάβω τέτοιο μήνυμα δε θα το ανοίξω αλλά θα το δείξω στους γονείς μου αμέσως για να το ελέγξουν και να ενημερώσουν την εταιρία παροχής υπηρεσιών Internet (ISP).

Πρέπει να είμαι προσεχτικός με τα επισυναπτόμενα αρχεία των e-mails μου , αφού μπορεί να περιέχουν ανάρμοστο περιεχόμενο ή ιούς που μπορεί να καταστρέψουν τον υπολογιστή μου.

Θα συζητήσω με τους γονείς μου , ώστε να μπορέσουμε από κοινού , να οργανώσουμε τους κανόνες για την περιήγησή μου στο διαδίκτυο .Θα αποφασίσουμε το χρόνο της ημέρας που θα μπορώ να είμαι σε ανοικτή γραμμή , το χρονικό διάστημα που θα μπορώ να είμαι σε απευθείας σύνδεση ,και τις κατάλληλες περιοχές (sites) που θα επισκέπτομαι. Δεν θα έχω πρόσβαση σε άλλες περιοχές και δεν θα παραβώ αυτούς τους κανόνες χωρίς την άδεια των γονέων μου .

Θα είμαι καλός πολίτης κατά τις περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο και δεν θα κάνω τίποτα που βλάπτει άλλους ανθρώπους ή είναι ενάντια στο νόμο.



Το πιο σημαντικό όμως που θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε είναι ότι δεν δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο στα παιδικά μάτια, του δίνουμε τη σωστή του διάσταση και το απομυθοποιούμε . Επιλέγουμε να εντάξουμε το παιδί μας σε διάφορες δραστηρίοτητες κάθε φορά της ηλικίας του ώστε το διαδίκτυο να καταλάβει ένα μικρό μέρος του χρόνου του μιας και αυτό είναι μια εικονική πραγματικότητα αλλά που όμως ΛΑΜΠΕΙ και είναι αρκετά <εθιστική>.
Δημιουργούμε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μας και βάζουμε κανόνες στο παιχνίδι που τους τηρούμε όλοι μας .
Για καλό και για κακό όμως ας έχουμε υπόψη μας την τηλεφωνική γραμμή :8001180015
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕΡΦΑΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΝΑ ΝΑΙ ΠΕΛΑΓΟΣ ..........ΚΑΙ  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΕΛΑΓΩΣΟΥΜΕ


 ας προβληματιστούμε έγκαιρα και ας δράσουμε γρήγορα....
                                              ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ .......ΗΣΥΧΟΙ ΟΛΟΙ!!!!!!!!!



                             ΚΟΝΤΟΝΗ ΚΑΝΕΛΛΑ Κοινωνική Λειτουργός
                         
                             ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κοινωνικός Λειτουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου