Αναγνώστες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Οι εθελόντριες της ομάδας μας

Η εθελόντριες της ομάδας μας , Κοινωνικοί Λειτουργοί , παρουσιάζουν η καθεμιά τους τη δουλειά τους με τα σχολεία που "υιοθετήσαμε"  έτσι όπως την εισηγήθηκαν στην τελική μας εκδήλωση στις 18 Μαΐου στην Πάτρα . 


Φωτεινή Μητροπούλου 


Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην απολογιστική εκδήλωση της εθελοντικής μας ομάδας, των Κοινωνικών Λειτουργών ΕΝτ@ξη, για τη φετινή δράση με τίτλο «Παίζω, Γελώ, Μαθαίνω, Δημιουργώ, το Διαδίκτυο Αξιοποιώ». Νιώθουμε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι, καθώς αυτό που θα παρακολουθήσετε απόψε είναι το αποτέλεσμα μίας δράσης με συνέχεια, καθώς η ομάδα μας έχει κλείσει πλέον τα 5 χρόνια συνεχούς προσφοράς και ενημέρωσης σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και ο καρπός της δουλειάς πολλών ανθρώπων, που παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνει ο τόπος μας, εκείνοι επέλεξαν να εργαστούν σκληρά και εθελοντικά φέρνοντας αποτέλεσμα.
Πριν ξεκινήσω όμως να σας λέω περισσότερα για τη φετινή μας δράση και το σχολείο με το οποίο συνεργάστηκα, θα ήθελα να σας συστήσω την εθελοντική μας ομάδα, τους Κοινωνικούς Λειτουργούς ΕΝτ@ξη, οι οποίοι είναι μία ομάδα πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το έργο της το 2011. Οι πρωτεργάτες της ομάδας, η Κοντονή Κανέλλα, ο Θεοδωρόπουλος Δημήτρης και η Περικλέους Ελένη, αφού εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα «Αριάδνη» σχετικά με το φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο Διαδίκτυο καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του, δημιούργησαν την εθελοντική ομάδα με σκοπό την πρωτογενή ενημέρωση της σχολικής κοινότητας σε θέματα εθισμού στο Διαδίκτυο και ασφαλούς πλοήγησης. Η ομάδα δεν παραμένει ίδια έως σήμερα, καθώς η συμμετοχή σε αυτή είναι ανοιχτή και εθελοντική. Συγκεκριμένα, αυτή συνίσταται από επαγγελματίες Κ.Λ. και σπουδαστές Κοινωνικής Εργασίας. 
Σκοποί αυτής είναι:
  1. Η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας σε θέματα «εθισμού» στο Διαδίκτυο και ασφαλούς πλοήγησης
  2. Η μελέτη της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της γνώσης των μαθητών για τους κινδύνους του Διαδικτύου με μετρήσιμους όρους
  1. Η ανάδειξη της Σχολικής Κοινωνικής Εργασίας και
  2. Η προτροπή για τη χάραξη πολιτικών και δημόσιων συζητήσεων για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου
Πως επιτεύχθηκαν αυτοί οι στόχοι; Χρειάστηκε πολύ οργάνωση, πολύς κόπος και χρόνος. Τον πρώτο χρόνο κύριο μέλημα της ομάδας ήταν η εξασφάλιση της έγκρισης εισόδου στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της πραγματοποίησης της δράσης, η οποία προέκυψε αφενός από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφετέρου από τους φορείς – αντιδημαρχίες Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης του Δήμου Πατρών και Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων και Ένταξης Μεταναστών Δήμου Πάτρας & την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αχαΐας,  με τους  οποίους φορείς  η εθελοντική ομάδα συνεργάστηκε.

Αφού, λοιπόν, εγκρίθηκε η είσοδός στα σχολεία, την περίοδο 2011-2013, ξεκινήσαμε το διετές πρόγραμμα με ο τίτλο «ΒηματίΖΩντας με τους μικρούς μας φίλους στα μονοπάτια του Διαδικτύου». Αναλυτικότερα, σε αυτήν συμμετείχαν 13 σχολεία από την Πάτρα και 1 από την Ηλεία. Ο στόχος της το πρώτο έτος, το 2011-2012, ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών της Δ΄ και Ε΄ τάξης σχετικά με τη σωστή χρήση του Διαδικτύου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν εκεί. Η συνεργασία συνεχίστηκε και τη δεύτερη χρονιά με τους ίδιους μαθητές, τάξεων πλέον Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού με στόχο την καλύτερη εμπέδωση της ενημέρωσης και την αξιολόγηση της προηγούμενης παρέμβασης σχετικά με το βαθμό ευαισθητοποίησης των μαθητών όσον αφορά την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το βαθμό αλλαγής της διαδικτυακής τους συμπεριφοράς και το βαθμό αλλαγής διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους.

Από το 2013-σήμερα ακολούθησε το τριετές πρόγραμμα με τίτλο «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο», στο οποίο συμμετείχαν 6 σχολεία. Συγκεκριμένα, την πρώτη χρονιά, το 2013-2014, η εθελοντική ομάδα προέκτεινε  την  ενημέρωση σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς). Στόχος μας η ολιστική προσέγγιση της σχολικής κοινότητας και η δημιουργία πολλαπλασιαστών της ιδέας καθώς και η μελέτη της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της γνώσης των διαδικτυακών κινδύνων πριν και μετά την ενημέρωση. Την επόμενη χρονιά, 2014-2015, η ομάδα ενημέρωσε τους μαθητές των ίδιων των σχολείων σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο Διαδίκτυο και φέτος η ομάδα εστίασε στην δημιουργική πλευρά του Διαδικτύου, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Καθ’ όλη την διάρκεια των σχολικών ενημερώσεων, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝτ@ξη πραγματοποιούσαν και δράσεις στην κοινότητα. Μερικές από αυτές είναι:

1.      Ενημερώσεις γονέων και φορέων

2.      Διοργάνωση ημερίδων ευαισθητοποίησης

3.      Πρεσβευτές «Safer Internet» την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

4.      Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει το Διαδίκτυο (μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,blog )  με στόχο την διάχυση της  ενημέρωσης

5.      Συνεντεύξεις και αρθρογραφήσεις στον τύπο

6.      Street-work (τοιχογραφίες, events με μαθητές)

7.      Επίσης η ομάδα μας έχει δημιουργήσει το δικό της κουκλοθέατρο: «e-κοκκινοσκουφίτσα στο διαδικτυοδάσος καθώς επίσης  έχει δημιουργήσει το δικό της έντυπο υλικό .
Ερχόμενοι στο σήμερα, η εθελοντική ομάδα στόχευσε στην ανάδειξη της δημιουργικής ενασχόλησης στο Διαδίκτυο, στην προβολή της γόνιμης - εποικοδομητικής πλευράς του μέσου. Τοποθετώντας σε κάθε σχολείο της δράσης μας  έναν εθελοντή - κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος συνεργάστηκε καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με την Στ΄ τάξη Δημοτικού και με τον υπεύθυνο δάσκαλό της, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πρωτότυπων ιδεών ως προς την παραγωγική ενασχόληση των παιδιών στο Διαδίκτυο. Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά εκτίθενται από πολύ νωρίς όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο μέσω ολοένα μεγαλύτερου φάσματος συσκευών η ομάδα είχε σαν σκοπό να καταστήσει το Διαδίκτυο μαζί με τους μαθητές και το δάσκαλο ως τόπο ευκαιριών ώστε τα παιδιά με την οριοθετημένη του χρήση να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα γνώση και επικοινωνία, να αναπτύξουν δεξιότητες και να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ζητήσαμε συγκεκριμένα από τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του Διαδικτύου και να δημιουργήσουν μια εφαρμογή την οποία θα μας παρουσιάσουν σήμερα. Συνολικά, ενημερώθηκαν 130 μαθητές, 8 δάσκαλοι, 2 καθηγητές πληροφορικής, 2 καθηγητές εικαστικών.

Κατά τη διάρκεια της φετινής δράσης εγώ συνεργάστηκα με την Έκτη Τάξη των Εκπαιδευτήριων «Αναγέννηση» και το δάσκαλό τους, τον κ. Γ. Σκόνδρα. Η συνεργασία μου μαζί τους πραγματικά ήταν άψογη! Αν μπορούσα να περιγράψω με λίγες λέξεις τη δυναμική της ομάδας, θα σας έλεγα ότι η ομάδα της Έκτης Τάξης των Εκπαιδευτήριων «Αναγέννηση» διαπνέεται/χαρακτηρίζεται από ομαδικό πνεύμα, προθυμία για συνεργασία και θέληση για συμμετοχή, καθώς οι μαθητές αναλάμβαναν πρωτοβουλίες με  υπευθυνότητα  συνέπεια και αλληλοβοήθεια. Αν με ρωτάτε, αυτά τα 4 στοιχεία είναι που ξεχωρίζουν μία ομάδα και την καθιστούν ικανή να παράγει έργο. Μιλώντας για έργο, σήμερα είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε τις εφαρμογές που δημιούργησαν οι μαθητές μέσα από το Διαδίκτυο, αρχίζοντας από τα εκπαιδευτήρια «Αναγέννηση».
Η εφαρμογή που δημιούργησαν οι μαθητές με το δάσκαλό τους κο Σκόνδρα είναι ένα παιχνίδι   https://scratch.mit.edu/projects/104848506/

                          
                                                    Χριστίνα Χριστοπούλου
Καλημέρα σας,
Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στην σημερινή μας εκδήλωση!
Να αναφέρω αρχικά ότι αποτελώ ένα από τα πιο καινούργια μέλη της εθελοντικής ομάδας αν και παρακολουθούσα παρασκηνιακά το έργο της, καθ όλη την πορεία της  μέχρι σήμερα. Η συμμετοχή μου στην ομάδα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αρχικά συνεργάστηκα με το 55ο δημοτικό σχολείο αλλά στη συνέχεια τοποθετήθηκα στο 6ο δημοτικό σχολείο λόγω αποχώρησης για λόγους εργασιακούς της συναδέλφου Βελάι Γιώτας που το είχε αναλάβει .
Η συνεργασία μου λοιπόν  με το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο και έχω την χαρά να σας παρουσιάσω  σήμερα, ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο.
Παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στην διάθεση μας, καθώς θα έπρεπε να συμπυκνώσουμε το αρχικό χρονοδιάγραμμα 8 μηνών σε 4 μήνες και  εκ νέου μαζί με την δασκάλα της τάξης και τους μαθητές να καταλήξουμε στην ιδέα και τον τρόπο αξιοποίησης του Διαδικτύου. Μέσα από μια πολύ καλή συνεργασία και με την σημαντική συμβολή της δασκάλας ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και δρομολογήθηκαν οι εργασίες για την υλοποίηση της ιδέας.
Το Διαδίκτυο αξιοποιήθηκε από τους μαθητές για να φτιαχτεί μια βιντεοποαρουσίαση με τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής επανάστασης του 1821, λεπτομέρειες της οποίας  θα μας παρουσιάσουν οι μαθητές  στην συνέχεια.
Η δική μου παρουσία σ αυτό το χρονικό διάστημα, περιελάμβανε επισκέψεις 1 ή 2 φορές τον μήνα στην τάξη. Ενώ ο ρόλος μου υπήρξε κατά βάση υποστηρικτικός, ενθαρρυντικός και ανατροφοδοτικός στην δουλειά των μαθητών. Ξεκινήσαμε με βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα συνεργασίας  μεταξύ μας .  Στόχος μου, ήταν η εμψύχωση και κινητοποίηση όλων των μαθητών για συμμετοχή στην δράση καθώς και η συνεργασία σε ομαδικό επίπεδο. Μέσω συζητήσεων αναπτύξαμε θέματα σχετικά με το Διαδίκτυο και την ορθή χρήση του, επιλύσαμε δυσκολίες που προέκυπταν όσων αφορά την κατασκευή της μακέτας και την δημιουργία της βιντεοπαρουσίασης. Προετοιμάσαμε την τελική παρουσίαση και επιλέξαμε με κλήρωση τους εκπροσώπους της τάξης που θα παρουσιάσουν την εφαρμογή. Κλείσαμε την συνεργασία κάνοντας απολογισμό της δουλείας που έκαναν και της εμπειρίας που απέκτησαν οι μαθητές καθ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Διευθύντρια του Σχολείου, την Δασκάλα και τους μαθητές της ΣΤ τάξης για την συνεργασίας μας και  να επισημάνω πως είναι χρέος όλων μας, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε να φροντίσουμε να μάθουμε στα παιδιά, να υπάρχει στην ζωή τους το Διαδίκτυο ως ένα «εργαλείο» γνώσης, ενημέρωσης, και επικοινωνίας να μην γίνεται όμως η ζωή τους, «πολιορκώντας» την σκέψη τους και αλλοιώνοντας την προσωπικότητά τους.                                                       Πηνελόπη Τσουκαλά 

Ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Η Νατάσα Σακογιάννη εθελόντρια στους Κοινωνικών Λειτουργών ΕΝτ@ξη και εγώ, συνεργαστήκαμε με  το 21ο Δημοτικό σχολείο Πατρών.
Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μας προσωπικά αλλά και για την εθελοντική μας ομάδα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια της εθελοντικής μας δράσης η ομάδα μας πάντα προσπαθούσε και έβρισκε τρόπους προσέγγισης των μαθητών. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, βίντεο, γκράφιτι, δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, κουκλοθέατρο  και οποιονδήποτε άλλο τρόπο, να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους μαθητές των δημοτικών σχολειών σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου τους κινδύνους που ελλοχεύει. Επιπροσθέτως θεωρήσαμε πολύ σημαντικό περά από τους μαθητές οι ενημερώσεις να επεκταθούν σε όλη την σχολική κοινότητα δηλαδή  γονείς και εκπαιδευτικούς με σκοπό την ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ασφάλεια των παιδιών και φυσικά στην λύση πολλών αποριών των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με την χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους.  Σήμερα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε το αποτέλεσμα από τους ίδιους τους μαθητές που τόσα χρόνια συνεργαζόμαστε.
Η φετινή μας δράση ήταν ουσιαστικά η εποπτεία των ΣΤ΄ τάξεων των σχολείων που συνεργαζόμαστε, ώστε να σκεφτούν , να οργανώσουν, να δομήσουν και να υλοποιήσουν το πρότζεκτ  τους με βασικό εργαλείο τους το Διαδίκτυο, την παιδικότητα, και φυσικά την ζωηρή τους φαντασία.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και έως και σήμερα παρακολουθούσαμε και συνεργαζόμασταν με τους δασκάλους αλλά και με τους μικρούς μαθητές που με την δουλειά τους,  το πείσμα και φρέσκες ιδέες τους μεγάλωσαν πολύ στα μάτια μας,  ωρίμασαν  πολύ και εμείς δεν μπορούμε από το να είμαστε πολύ περήφανοι για αυτούς.
Σε κάθε συνάντηση με τα παιδιά πάντα καταλαβαίναμε πόσο τα παιδικά μάτια βλέπουν και κατανοούν πολλά πράγματα που εμείς δεν τα είχαμε ποτέ προσεγγίσει με αυτή την αθώα πλευρά και λογική, ήταν πάντα έκπληξη για όλους μας και για τους δασκάλους στους αλλά και για μας. ΟΙ απορίες τους πάντα εύστοχες, οι διαφωνίες πήγαιναν ένα βήμα πιο μπροστά  την δουλεία τους,  η ομαδική τους συνεργασία μέσα από γέλια και χαρούμενες φωνές μας έφτιαχνε την διάθεση και  δεν μπορούσαμε να μην ταυτιστούμε μαζί τους και να τους αφήσουμε να δημιουργήσουν αυτό που είχαν φανταστεί και οραματιστεί από την αρχή. Νομίζω πως δεν κάναμε και λάθος, αφήσαμε χώρο και χρόνο στα παιδικά μάτια να δημιουργήσουν με βάση όσα είχαν ακούσει και δει από εμάς τα προηγούμενα  χρόνια και φυσικά με τον τρόπο όπου αντιλαμβάνονται την τεχνολογία και το διαδίκτυο στις μέρες μας.
Για εμάς ήταν μια καταληπτική εμπειρία γιατί πρώτον μπορούσαμε να είμαστε παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητες μέλη της ομάδας τους, δεύτερον γιατί όταν συνεργάζεσαι με παιδιά πάντα έχεις κάτι να μάθεις και τρίτον και σημαντικότερο πιστεύουμε πολύ στα παιδιά γιατί και με τους πιο απλούς τρόπους  μπορούν να δημιουργήσουν κάτι πολύ μεγάλο και ουσιαστικό που θα το θυμούνται με ιδιαίτερη χαρά γιατί θα το έχουν κάνει μόνοι τους.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσουμε το 21ο Δημοτικό σχολείο και τους δασκάλους των τμημάτων της Έκτης  κο Πλάτανο και την κα Χριστοδούλου για την συνεργασίας  και να ευχηθούμε με την σειρά μας στους μαθητές  καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στην μετάβαση τους στην επόμενη βαθμίδα που είναι το Γυμνάσιο και ελπίζουμε να έχουμε συμβάλλει και εμείς έστω σε ένα μικρό μέρος στην ωριμότητα τους και την πρόοδο της σκέψης των μαθητών. Επίσης πολύ καλή επιτυχία και στα υπόλοιπα σχολεία που βρίσκονται σήμερα εδώ. Ευχαριστώ πολύ
Η εφαρμογή που δημιούργησαν  με τη συμβολή εκτός των δασκάλων και του καθηγητή πληροφορικής κου Γ.Μπέτσου . Δημιούργησαν  blog : http://21dimpatras.blogspot.gr/                                                          Ιωάννα Τσελεπή

Το δικό μου ταξίδι με την ομάδα των Κοινωνικών λειτουργών ΕΝ τ@ξη ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια , ολοκληρώνοντας  το πρόγραμμα κατάρτισης "Αριάδνη". Το πρόγραμμα αφορούσε την αποφυγή του  "εθισμού" παιδιών και  εφήβων από το Διαδίκτυο , αλλά και τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου.  Η πληροφόρηση που παρείχε αυτή η κατάρτιση αναδείκνυε  έντονα τα προβλήματα στον κόσμο του Διαδικτύου από τη μη συνετή χρήση του , που μετά την ολοκλήρωση της, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, απ τη δράση. Με οδηγό τη συγκεκριμένη σκέψη,  έγινε  η ένταξή μου στην ομάδα… Μια ομάδα δραστήρια, με πολλές ιδέες, με έντονο το συναίσθημα της προσφοράς και με ξεκάθαρο στόχο  την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης .
Το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονταν οι «Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝτ@ξη»  αφορούσε παιδιά δημοτικού σχολείου, έκανε σαφές τη σπουδαιότητα και τη σοβαρότητα με την οποία όφειλαν οι συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν τις ενημερώσεις. Ως ομάδα βάλαμε στόχο να αναδείξουμε  και να εφαρμόσουμε  στο πλαίσια του δυνατού, την σχολική κοινωνική εργασία, μια ειδικότητα με ιδιαίτερη βαρύτητα και αναγκαιότητα ύπαρξης στο σχολικό περιβάλλον, και να λειτουργήσουμε  έτσι, ώστε να συμβάλλουμε στην υγιή κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, μέσα από την ενημέρωση και την πρόληψη των πιθανών κινδύνων από το Διαδίκτυο.
Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο ρόλο του κοινωνικού λειτουργού στα σχολεία, θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει πολυδιάστατο και πολύπλοκο. Ένας κοινωνικός λειτουργός καλείται να συμβάλει στην προώθηση του σκοπού του σχολείου, μέσα από την παροχή στήριξης για τη μάθηση και τη διδασκαλία, αναπτύσσοντας παράλληλα την συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια και την κοινότητα.

Τα παραπάνω, υπήρξαν και οι κατευθυντήριες για το σχεδιασμό της δράσης,  μια ολιστική προσέγγιση, η οποία περιελάμβανε στο σύνολό της, την ενημέρωση του τρίπτυχου – δάσκαλοι, μαθητές , γονείς- και παράλληλα τη συνεργασία με πλήθος ατόμων και φορέων, όπως: την Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής εργασίας, Φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων διαφόρων σχολείων καθώς και ένα ευρύ φάσμα πολιτών της κοινότητας. Σ αυτό το πλαίσιο  οι εθελοντές της ομάδας άσκησαν την σχολική κοινωνική εργασία, την κοινωνική εργασία με ομάδες, αλλά και με την κοινότητα.
Οι στιγμές που θα μπορούσε κάποιος να θυμηθεί είναι αναρίθμητες …πολύ σκέψη..πολλές ιδέες..πολλές ώρες για δημιουργία και συντονισμό των δράσεων …και τελικά έφτανε εκείνη η μέρα που “υιοθετούσαμε” τα σχολεία και χαρούμενα προσωπάκια..με κάθε λογής απορία προσπαθούσαν να καταλάβουν τον κόσμο του Διαδικτύου, να μάθουν να προφυλάσσονται, να είναι ενημερωμένα και τελικά να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με θετικό πρόσημο για τα ίδια.
Πριν από δυο χρόνια λοιπόν μας άνοιξε την πόρτα του και το 3ο δημοτικό σχολείο της Παραλίας, όταν οι φετινοί μου συνεργάτες- μαθητές πήγαιναν στην Τετάρτη τάξη. Στο διάστημα αυτό που μεσολάβησε, ενημερώσαμε τους μαθητές για τους κινδύνους του διαδικτύου, χαθήκαμε στο διαδικτυοδάσος και βρήκαμε τρόπο να βγούμε ασφαλείς, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας. Αναδείξαμε τη θετική πλευρά του διαδικτύου και τις πολύπλευρες δυνατότητές του, θέσαμε από κοινού κανόνες για τη χρήση του διαδικτύου με τους γονείς, και καταλήξαμε στη φετινή μας δράση, που μας οδήγησε στο δρόμο της δημιουργίας και της αξιοποίησης της θετικής πλευράς τους διαδικτύου από τα ίδια τα παιδιά.
 Στόχος ήταν, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας δίνει το διαδίκτυο  να γίνουμε οι ίδιοι δημιουργοί. Αποφασίσαμε λοιπόν με τους μαθητές του σχολείου ,να κάνουμε μια βουτιά στα παιχνίδια του παρελθόντος, και με πλοηγό μας την εφαρμογή που δημιουργήσαμε, να γνωρίσουμε πως τα παιδιά διασκέδαζαν από τις  αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα.
Σε αυτό το σημείο κλείνοντας τη δική μου αφήγηση ,  θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία όλους όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία της εφαρμογής, τα παιδιά της 6ης΄ τάξης του σχολείου, την κυρία Δήμητρα Παπαδάτου (δασκάλα), και τον κύριο Κωνσταντίνο Τσεντούρο (διευθυντή) για το ενδιαφέρον τους και συνεισφορά τους, και φυσικά όλη την ομάδα των Κοινωνικών Λειτουργών εν Τάξη για την πολυετή δημιουργική μας συνεργασία, μέσα από την οποία θεωρώ, ότι βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι στην ανάδειξη της σπουδαιότητας ύπαρξης  του σχολικού κοινωνικού λειτουργού. Η εφαρμογή τους , χρονογραμμή παρουσίασης των παιδικών παιχνιδιών , με τη συμβολή  της δασκάλας της τάξης αλλά και του δ/ντη κου Κ. Τσεντούρου  http://www.tiki-toki.com/timeline/entry/614152/-/#vars!date=1913-01-15_11:32:58!

                                                      Αδαμαντία Χριστοπούλου
Καλημέρα σας! Είμαι και εγώ εθελόντρια στην ομάδα Κοινωνικοί Λειτουργοί Εν τάξη εδώ και λίγα χρόνια. Tην φετινή χρονιά συνταξίδεψα με τους μικρούς μας φίλους, τους μαθητές της 6ης τάξης του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Η εμπειρία που αποκόμισα, όλα τα χρόνια ήταν πολύ όμορφη και παραγωγική, ενώ η χαρά που παίρνεις  από τα παιδιά, όταν βλέπεις και εκείνα να περνάνε ευχάριστα μ αυτό που κάνεις και επιθυμούν να συνεχίσεις, είναι ανεκτίμητη!
Όσον αφορά στο φετινό πρότζεκτ,  η έκτη τάξη , ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα, το ένα τμήμα ανέλαβε να υλοποιήσει το πρότζεκτ και το άλλο ανέλαβε να δημιουργήσει τη μακέτα με το λογότυπο της ομάδας μας. Τα παιδιά ύστερα από ένα καταιγισμό ιδεών για το φετινό πρότζεκτ, κατέληξαν στο να φτιάξουν ένα κόμικ, μια ιστορία, η οποία τι άλλο..θα αναδεικνύει το πιο σημαντικό στην ζωή..τα συναισθήματα! Για την υποστήριξη λοιπόν και την ενθάρρυνση αυτού του έργου, αποφάσισα η επίσκεψη μου στο σχολείο κάθε μήνα να έχει να κάνει μ αυτό. Γι αυτό το λόγο σε κάθε συνάντηση μας, παράλληλα με την υποστήριξη του project, παίζαμε διάφορα βιωματικά παιχνίδια που στόχο είχαν να μάθουν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, είτε θετικά, είτε αρνητικά, αλλά να μάθουν και να τα διαχειρίζονται..ελπίζω να κατάφερα έστω και κάτι μικρό στην συναισθηματική τους νοημοσύνη.
Όσον αφορά στην συνεργασία μου με το σχολείο ήταν άψογη, οι δάσκαλοι ήταν αρκετά ευέλικτοι στα ωράρια, πρόθυμοι στην συνεργασία μας και βοήθησαν αρκετά στο να υλοποιηθεί το έργο αυτό. Η συνεργασία μου με τα παιδιά ήταν επίσης πολύ καλή. Θέλω να πω ότι χάρηκα που συνεργάστηκα μαζί τους, ήταν όλοι τους πολύ καλοί και δεκτικοί, όσον αφορά στις δραστηριότητες και μιας και που από του χρόνου θα περάσουν το κατώφλι του Γυμνασίου, θέλω να τους ευχηθώ τα όνειρα τους να γίνουν πραγματικότητα και να μη πάψουν ποτέ να ονειρεύονται! Τους εύχομαι καλή τύχη! 
Η εφαρμογή τους, ένα κόμικ για τα ανθρώπινα συναισθήματα ,  με τη συμβολή του καθηγητή πληροφορικής κου Π. Πέττα https://www.youtube.com/watch?v=byCTqCc91HE&feature=youtu.be                                                        Διονυσία Κραβαριώτη

 Φτάνουμε στο τέλος των παρουσιάσεων και ελπίζουμε να μη σας κουράσαμε και να χαρήκατε τη δημιουργικότητα των μικρών μαθητών . Θέλουμε λίγο ακόμη την προσοχή σας για να σας δείξουμε την δική μας εφαρμογή που τη χαρήκαμε ιδιαίτερα .  Αρχικά τη συνεργασία με το 15ο Δημοτικό σχολείο είχε αναλάβει η εθελόντρια Γεωργία Σταμπολτά, η οποία για επαγγελματικούς λόγους δεν μπόρεσε να συνεχίσει και μου ανατέθηκε από την επόπτριά μου κα Κ. Κοντονή  στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης να το αναλάβω εγώ. Σκοπός της συνεργασίας μας με το σχολείο ήταν να παρακινήσουμε  τους μαθητές να ξεφύγουν από τα όρια της απλής καταναλωτικής συμπεριφοράς που πολλές φορές προβάλλει το Διαδίκτυο και να ξεκλειδώσουν την δημιουργικότητά τους φτιάχνοντας μία εφαρμογή.
Ο δικός μου ρόλος ήταν να δουλέψω με τους μαθητές υποστηρίζοντάς τους  και ενθαρρύνοντάς τους στο έργο τους. Επειδή το σχολείο δεν διαθέτει καθηγητή πληροφορικής, την εφαρμογή που οι μαθητές  θέλησαν να δημιουργήσουν ανέλαβα να τους την δείξω εγώ. Όμως επειδή κι εγώ δεν γνώριζα την εφαρμογή και πως αυτή λειτουργεί, χρειάστηκε να αναζητήσω βοήθεια από κάποιον πιο ειδικό και στη συνέχεια να την μελετήσω και να την μάθω.  Η συνεργασία λοιπόν με το σχολείο ήταν και για εμένα μια διαδικασία μάθησης.
Συνολικά με το σχολείο και τους μαθητές πραγματοποιήθηκαν έντεκα συναντήσεις, στις οποίες δουλέψαμε με τους μαθητές, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, role playing και συζητήσεις. Αναπτύχθηκε λοιπόν, τόσο με τη δασκάλα της τάξης και τη διευθύντρια, όσο και με τους μαθητές ένα ζεστό κλίμα, ένα κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Καθώς όμως φέτος φτάσαμε στο τέλος μιας συνεργασίας τριών χρόνων με τα σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε αυτή τη δράση, ζητήσαμε να μας «επιστρέψουν» κάτι πίσω και να έρθουν έτσι κοντά στην έννοια της αλληλεγγύης.  Ζητήσαμε να αποτυπώσουν σε μια μακέτα το λογότυπο των "Κοινωνικών Λειτουργών ΕΝτ@ξη" με το δικό τους τρόπο. Τις μακέτες που δημιούργησαν τα σχολεία , μπορείτε να δείτε ακριβώς έξω από την αίθουσα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που θα ακολουθήσει σε λίγα λεπτά. Σας ευχαριστώ.
Η εφαρμογή τους  , ένας πολιτιστικός χάρτης της πόλης των Πατρών,  δημιουργήθηκε  με τη συμβολή της εθελόντριας των "Κοινωνικών Λειτουργών ΕΝτ@ξη" κας Δ. Κραβαριώτη και της δ/ντριας του σχολείου : https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1TuoRas-YMTdXiQn6jPdL-U5aeGg 


                                                        Νατάσσα Σακογιάννη 
Η Νατάσσα παρουσίασε την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στους εκπαιδευτικούς των συνεργαζομένων σχολείων 
Τίτλος έρευνας:
Διερεύνηση των στάσεων των εκπαιδευτικών για τις ολοκληρωμένες δράσεις ενημέρωσης .

Σκοπός έρευνας:
Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις ολοκληρωμένες δράσεις ενημέρωσης.

Το έργο της ομάδας:
Η ομάδα των «Κοινωνικών Λειτουργών ΕΝ τ@ξη» εδώ και τρία χρόνια υλοποιεί στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πάτρας την δράση πρόληψης με τίτλο «Σερφάρω με ΜΕΤΡΟ, χωρίς να ρισκάρω». Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων της ενημερωτικής δράσης δόθηκε στην ομάδα η δυνατότητα να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.
Παράλληλα με την ενημέρωση δόθηκε και η δυνατότητα για την υλοποίηση της μελέτης, η οποία διερευνούσε τη διαδικτυακή συμπεριφορά, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, την γνώση των διαδικτυακών κινδύνων πριν και μετά την ενημέρωση των παιδιών, των δασκάλων και των γονέων. Την φετινή χρονιά διερευνήσαμε τις απόψεις των εκπαιδευτικών για τις ολοκληρωμένες δράσεις ενημέρωσης. Το χρονικό αυτό διάστημα των τριών χρόνων είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι μέσα σε αυτού το χρονικό πλαίσιο παρέχεται ο χρόνος για την διεξαγωγή σημαντικών αποτελεσμάτων.

Δείγμα έρευνας:
Ø  Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν συνολικά από 68 εκπαιδευτικούς, από τα Δημοτικά Σχολεία με τα οποία συνεργαστήκαμε.
Ø  Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος κυμαίνεται από τα 47 έως τα 52 έτη.Ερευνητικό εργαλείο:
Ø  Συμπληρώθηκε  ερωτηματολόγιο από τους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων και των έξι Δημοτικών Σχολείων με τα οποία συνεργαστήκαμε.


Αποτελέσματα έρευνας:


  
Θεωρείτε ότι είναι πιο αποτελεσματικό:
Α) μια ολιγόωρη ενημέρωση 31%
Β)ένα project διάρκειας πάνω από δύο χρόνια 69%

Θεωρείτε ότι οι ενημερώσεις θα πρέπει να απευθύνονται σε 
Α) στο τρίπτυχο Δάσκαλοι-Μαθητές - Γονείς 97%
Β) Μόνο στους δασκάλους , μόνο στους γονείς , μόνο στους μαθητές 3%

Θεωρείτε ότι αντίστοιχα προγράμματα με το δικό μας που είχε διάρκεια 3 έτη , πρέπει να στηρίζονται από την πολιτεία ;
Α) Ναι 96%
Β) Όχι 3%

Θεωρείτε ότι θέματα όπως του Διαδικτύου , η σχολική κοινότητα μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνη της;
Α) Όχι 85%
Β) Ναι 15%

Θεωρείτε απαραίτητη τη σταθερή  παρουσία Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία ;
Α)Ναι 96%
Β) Όχι 4%

Συμπεράσματα:
Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Ø  Κατά την πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί θεωρούν, ότι αντίστοιχα προγράμματα με το δικό μας, θα πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια, παραπάνω από δύο χρόνια. Προκύπτει έτσι η ανάγκη μακροπρόθεσμων δράσεων πρόληψης, όπου ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού αναπτύσσεται μεθοδευμένα με διάρκεια και ποιότητα και δίνεται η δυνατότητα συλλογής ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στην ομάδα μας, μελετώντας την ίδια πληθυσμιακή ομάδα και στα επόμενα χρόνια, να συμπεράνει την αποτελεσματικότητα της δράσης μας.

Ø  Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θεωρεί ότι αντίστοιχες ενημερώσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο τρίπτυχο μαθητές- εκπαιδευτικοί- γονείς. Είναι σαφές πως για την ενίσχυση του ρόλου των εκπαιδευτικών απέναντι στους μαθητές, είναι σημαντική η ενημέρωση και των ίδιων των εκπαιδευτικών και των μαθητών αλλά και των γονέων. Συνεπώς, η άρτια σχεδιασμένη ενημέρωση και πληροφόρηση του τρίπτυχου αυτού συμβάλει στην προώθηση του σκοπού του σχολείου.

Ø  Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών θεωρεί, ότι αντίστοιχα προγράμματα με το δικό μας, θα έπρεπε να στηρίζονται από κρατικούς φορείς. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η πολιτεία θα πρέπει να προτρέψει τους επαγγελματίες, να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες δράσεις παρέμβασης, οι οποίες να στοχεύουν στην πρόληψη, προκειμένου να επεκταθούν, να σταθεροποιηθούν και να ενταχθούν, σε προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Ø  Τέλος, μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών θεωρεί, ότι θέματα όπως αυτά του Διαδικτύου, η σχολική κοινότητα δεν θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει από μόνη της και ότι η σταθερή παρουσία Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία, κρίνεται απαραίτητη. Από την εμπειρία μας στα σχολεία, αντιλαμβανόμαστε, ότι έχουν καθημερινά να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα. Έτσι, αισθάνονται ότι χρειάζονται παράλληλα την στήριξη από ειδικούς και ταυτόχρονα την λειτουργία προγραμμάτων, όπου θα συμβάλλουν στην βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
                          

Για την πραγματοποίηση της τελικής μας εκδήλωσης, εργάστηκαν εθελοντικά όχι μόνο οι προαναφερόμενες Κοινωνικοί Λειτουργοί , αλλά και αρκετοί σπουδαστές του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς .

                          ΟΛΟΙ ΜΑΣ  ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ...ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου